Alzheimer ve Polifenol

23-09-2020 10:29
Alzheimer ve Polifenol

Alzheimer Hastalığına Karşı Korumanın Yolları

Dünya Alzheimer Günü kapsamında Doç. Dr. Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Can Hakan Yıldırım, Alzheimer hastalığına karşı erken tanı ve korunmanın önemini vurgularken, Alzheimer’dan korunma hakkında bilgiler verdi.Yıldırım, doğal ürün kullanımının özellikle yüksek polifenöllü zeytin ekstresinin Alzheimer hastalığının önlenmesi için alternatiflerden biri olduğuna dikkat çekti.

Bugün 21 Eylül Dünya Alzheimer Günü, günümüzde artık çoğu kişinin bildiği ve belli bir yaşın üzerindeki insanlar tarafından ciddi bir gelecek korkusu olarak ifade edilen bir hastalık. Halk arasında bunama olarak anılan Alzheimer, yaşlılığa ve beyin dokusunda meydana gelen yıkıma bağlı olarak ortaya çıkıyor. Alzheimer hastalığının teşhisi, genellikle yakınlar tarafından konuluyor. Demans türlerinden birisi olan Alzheimer, demans hastalıklarının üçte ikisinin sorumlusu ve dünyada her 3 saniyede bir hastaya demans teşhisi konuluyor, bu da her 20 yılda bir hasta sayısının ikiye katlanması olarak karşımıza çıkıyor.

Doç. Dr. Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Can Hakan Yıldırım, hayatı ciddi şekilde etkileyen bir hastalık olan Alzheimer’da erken tanı çok büyük bir önem taşıdığını dile getirdi. Bu sebeple, unutkanlık ve diğer zihinsel yakınmalar ile doktora başvuran hastaların detaylı bir şekilde muayene edilmesi ve detaylı testlere tabi tutulması gerektiğini belirtti. Alzheimer insanları farklı şekillerde etkilediğinden, demans semptomlarının zamanlaması ve ciddiyeti, her insanda Alzheimer'ın evreleri boyunca farklı şekilde ilerledikçe değişiklik gösteriyor.

Erken evrede bulunan hastalar üzerinde uygulanan birçok deneysel ilaç çalışmalarında, beyin hücrelerinde daha az ölüm olması adına önlem almak ve hastalığın seyrini yavaşlatmak amaçlanıyor. Yaşam kalitesi ve süresini önemli ölçüde düşüren hastalıklar arasında ilk sıralarda yer alan Alzheimer, dünyada 50 milyona yakın kişide görülüyor. 2050 yılında bu sayının 152 milyona ulaşacağı tahmin ediliyor.

Alzheimer’dan koruma ve korunmada doğru beslenme, uyku kalitesi, zihinsel ve fiziksel depresyondan uzak durmak, dolayısıyla psikolojik sağlığımız çok önemli. Doğru beslenmede elbette doğal besinler öne çıkıyor ve yüksek polifenollü zeytin ekstresinin Alzheimer üzerinde ciddi faydaları olduğu biliniyor.

Doç. Dr. Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Can Hakan Yıldırım, doğal ürünlerin Alzheimer hastalığınınönlenmesinde alternatiflerden biri olduğunu vurgulayarak yüksel polifenollü zeytin ekstresinin Alzheimer ile ilişkisi konusunda merak edilen soruları yanıtladı.

Zeytinyağı polifenollerinin insan sağlığı üzerindeki etkileri nelerdir?

Zeytinyağında bulunan fenolik bileşenlerin vücudumuz tarafından emilimi (bioavailability) %92’dir. Bu da aldığımız fenolik bileşenlerin tamamına yakınının vücutta kullanıldığını gösterir. Yapılan araştırmalar bu mikrogıdaların bağışıklık sisteminin güçlenmesinde, sindirim sisteminin düzenlenmesinde, kardiyovasküler sistemin korunmasında, alzheimer ve demans gibi beyin rahatsızlıklarının geciktirilmesinde, bebeklerin beyin ve zeka gelişiminde pozitif anlamda önemli katkılarda bulunduğunu göstermiştir.

Peki bunlar, Alzheimer hastalarının sağlığına nasıl etki eder?

Alzheimer hastalığı (AD), bilişsel bozukluklara ve hafıza kaybına neden olan nörodejeneratif bir beyin hastalığıdır. Şu anda Alzheimer (AD) için reçete edilen ilaçlar yalnızca semptomatik rahatlama sağlar ve sürekli alımları ciddi yan etkilere neden olabilir. Yeni ilaç keşfi ile ilgili olarak, doğal ürünler, AD hastalığının önlenmesi için en çekici alternatiflerden biri olarak kabul edilmektedir. Polifenoller, güçlü antioksidan ve nöroprotektif özellikler sergileyen, doğal olarak oluşan ikincil metabolitlerdir. Polifenollerin besinsel alımının oksidatif stresi hafiflettiği, sinyal yollarını modüle ettiği ve bilişsel işlevi artırarak AD riskini azaltma konusunda pozitif yönde etkisi olduğu düşünülmektedir. Çeşitli bilimsel raporlar, doğal fenolik bileşiklerin AD patolojisine karşı pozitif sonuçlar sergilediğini göstermiştir.

Alzheimer’ı önler mi?

Polifenoller ve Alzheimer ilişkisinin araştırıldığı çalışmalarda Alzheimer’ın ortaya çıkmasına sebep olan β-amyloid formasyonunun oluşmasını engellediği anlaşılmıştır. Bu sayede hastalığın oluşumunu engeller ve geciktirir.

En iyi etkiyi almak için zeytinyağını nasıl tüketmeliyiz?

Yüksek fenolik bileşen içeren zeytinyağları düzenli olarak sabahları aç karnına bir yemek kaşığı tüketmek, sizi ileride oluşabilecek bir çok rahatsızlığa karşı korur.

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.