Cilt kanseri ve Polifenol

01-05-2020 20:01
Cilt kanseri ve Polifenol

İsrail’deki Tel Aviv Üniversitesi’nden Dr. Niva Shapira ve Almanya’daki Rockstock Üniversitesi’nden Bob Kuklinski tarafından yapılan bir araştırma, yüksek polifenol içeren zeytinyağının, Akdeniz diyetinin diğer bileşenleri ile birlikte malign melanomun önlenmesine katkıda bulunabileceğini buldu.

En tehlikeli cilt kanseri türü olan malign melanom, antioksidanlar bakımından zengin olan yüksek polifenol içeren zeytinyağı tüketimi ile yavaşlayabilir. Araştırma, vücudun karotenoidler nedeniyle güneşin zararlı ışınlarına karşı bir direnç geliştirdiğini göstermiştir. Karotenoidler karpuz, domates, balkabağı ve havuç gibi meyve ve sebzelerde bulunan renk pigmentleridir.

Zeytinyağının cildi UV ışınlarının zararlı etkilerine karşı koruduğu da tespit edilmiştir. Alınabilecek tek bitkisel yağ olan zeytinyağı, yüksek düzeyde antioksidan içerir ve tekli doymamış yağ asitlerine sahiptir.

Araştırmalar ayrıca yüksek polifenol içeren zeytinyağının kalp hastalıklarını önlediğini de göstermiştir. Zeytinyağının, iyi kolesterol (HDL) seviyelerini yükseltirken kötü kolesterol (LDL) seviyelerini kontrol ettiği bulunmuştur. E vitamini içeriği nedeniyle yüksek polifenol içeren zeytinyağı ayrıca serbest radikallere karşı hücresel koruma sağlar. Zeytinyağı serbest radikalleri nötralize etmeye yardımcı olur ve bu da kolon kanseri için daha düşük bir risk oluşturur. Düzenli olarak yüksek polifenol içeren zeytinyağı tüketimi de diyabet riskini azaltabilir.

Shapira’ya göre, güneş koruyucu kullanımı güneş yanığını önlemenin ve cildi güneşin UVA ve UVB ışınlarının zararlı etkilerinden korumanın en iyi yoludur. Ancak, Pakistan Haber Servisi ile yaptığı röportajda Dr. Shapira, yüksek polifenol içeren zeytinyağı tüketmenin, güneşin oksitleyici etkisine karşı koymaya yardımcı olabileceğini ekliyor. Yaptığı açıklamada, Akdeniz’de yaşayan her 100.000 vatandaştan sadece üçünün herhangi bir cilt kanseri türü geliştirdiğini gösteren istatistikler güçlendi. Rakam, özellikle bölgedeki sıcak iklim dikkate alındığında düşüktür. Avustralya’da bu rakam her 100.000 kişide 50’dir.

Kaynak : İlgili makalelere bu linkten ulaşabilirsiniz.

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.