Depresyon ve Polifenol

01-05-2020 20:04
Depresyon ve Polifenol

Zeytinyağının ve Akdeniz diyetinin çok sayıda fiziksel sağlık yararı sağladığı yaygın bir bilgidir. Ancak duygusal sağlık yararlarını araştıran Navarra Üniversitesi ve Las Palmas de Gran Canaria’daki İspanyol araştırmacılara göre, zeytinyağından zengin bir diyet zihinsel hastalıklardan koruyabilir.

Çalışmada, İspanyol üniversite mezunları arasında ileriye dönük bir çalışma olan SUN Projesi’nin parçası olan 12.059 gönüllüyü, felç, koroner hastalık ve diğer hastalıkların diyet belirleyicilerini tespit etmek amaçlandı. Araştırmacılar bu gönüllüleri 6 yıldan uzun süre takip etmiş ve diyet gibi tıbbi geçmiş gibi yaşam tarzı faktörleri hakkında veri toplamıştır. Çalışmanın başında gönüllülerin hiçbiri depresyondan muzdarip değildi ve çalışmanın sonunda 657 yeni vaka tespit edildi.

Las Palmas de Gran Canaria Üniversitesi Önleyici Tıp Doçenti Villegas ve makalenin ilk yazarı Almudena Sánchez’e göre, toplanan veriler, esas olarak işlenmiş gıdalarda bulunan hidrojene edilmiş bir yağ olan trans yağ alımının yüksek olduğu gönüllülerin, bu yağları almamış olanlara göre tüketmeyen gönüllülere kıyasla yüzde 48’e varan oranlarda artmış depresyon riski olduğunu ortaya koydu.

Ek olarak, araştırmacılar, yağlı balık ve bitkisel yağlarda bulunan daha yüksek miktarda yüksek polifenol içeren zeytinyağı ve çoklu doymamış yağ alımının, daha düşük bir depresyon riski ile ilişkili olduğunu keşfetmişlerdir. Araştırmacılara göre, bu bulgular kardiyovasküler hastalık ve depresyonun diyetle ilgili bazı ortak mekanizmaları paylaşabileceğini göstermektedir.

Bu, zeytinyağının ve Akdeniz diyetinin daha düşük depresyon oranları ile ilişkili olduğu ilk çalışma değil. 2009 yılında, İspanyol araştırmacılar bir kez daha zeytinyağı, sebze, fasulye ve meyve yönünden zengin bir Akdeniz tarzı diyet izleyen kişilerin depresyondan muzdarip olma ihtimalinin yüzde 30 daha az olduğunu keşfettiler. Araştırmacılar, diyetin yalnızca bir kez analiz edilmesi (çalışmanın başında) gibi çalışmanın belirli sınırlamalarına dikkat çekerken, büyük bir örneklem büyüklüğü gibi çeşitli güçlü yönlerin yanı sıra potansiyel karmakarışıklıklar için yapılan çeşitli ayarlamalara dikkat çekiyorlar.

Kaynak : İlgili makalelere bu linkten ulaşabilirsiniz.

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.