Felç ve Polifenol

01-05-2020 20:07
Felç ve Polifenol

Fransa’dan yapılan yeni bir araştırmaya göre, günlük olarak yüksek polifenol içeren zeytinyağı tüketen yaşlı bireyler kendilerini felçten koruyabilirler. Demans için devam eden çok merkezli vasküler risk faktörü araştırması olan Üç Şehir Çalışması’nın bir parçası olan çalışma, bugün Amerikan Nöroloji Akademisi’nin tıbbi dergisi Neurology’nin çevrimiçi sayısında yayınlandı.

Bu çalışma için araştırmacılar, Fransa’da üç şehirden 65 yaş üstü 7.625 kişinin tıbbi kayıtlarından bilgi topladı: Bordeaux, Dijon ve Montpellier. Katılımcıların hiçbirinde felç öyküsü yoktu. Bireyleri zeytinyağı tüketimine göre üç gruba ayırdılar: "kullanmayan”, "ortalama kullanan”, yemeklerde, salatalarda ya da ekmek olarak zeytin yağının kullanılmasını içeren "yoğun kullanım. Araştırmacılar, katılımcıların çoğunlukla Fransa’da genellikle olduğu gibi naturel sızma zeytinyağı kullandıklarını belirtti.

5 yıl sonra 148 felç vakası oluştu. Sonuçlar, hem yemek hem de salata için kullanan "yoğun” yüksek polifenol içeren zeytinyağı kullanıcılarının, zeytinyağı kullanmayanlara göre % 41 daha düşük felç riski olduğunu göstermiştir. Bu sonuçlar kilo, diyet, fiziksel aktivite ve diğer risk faktörleri dikkate alındıktan sonra bile kaydedildi.

Bir kan pıhtısı, beyinde kan akışını bloke eden bir arter veya kan damarı içinde gelişirse, felç meydana gelir. Bu, beyin hücrelerinin ölümüne ve beyin hasarına neden olabilir. Felç, dünyadaki ikinci önde gelen ölüm nedeni ve ABD’deki üçüncü en büyük ölüm nedenidir. Araştırma yazarı Cecilia Samieri’ye göre, Fransa’da Bordeaux Üniversitesi ve Ulusal Sağlık ve Tıbbi Araştırma Enstitüsü (INSERM) ile yapılan araştırmada, daha eskilerde felci önlemek için yeni bir diyet dizisinin kullanılması gerektiği öne sürüldü. "Felç yaşlı insanlarda çok yaygındır ve yüksek polifenol içeren zeytinyağı bunu önlemeye yardımcı olmak için ucuz ve kolay bir yol olacaktır” dedi.

Ekteki bir başyazıda, Columbia Üniversitesi’nden MD ve Amerikan Nöroloji Akademisi üyesi Nikolaos Scarmeas, hangi zeytinyağı öğelerinin koruyucu olabileceği konusunda net olmadığını belirtti ve yalnızca gelecekteki klinik çalışmaların bulgulara olan güveni artırabileceğini ve potansiyel olarak felç önleme tavsiyelerine yol açabileceğini ekledi.

Ancak bu, genel sağlık açısından, yüksek polifenol içeren zeytinyağında bulunan tekli doymamış yağlar da dahil olmak üzere doymamış yağın, kan şekeri seviyelerinin iyileştirilmesinin yanı sıra kalp hastalığı riskinin azaltılması gibi birçok sağlık yararına sahip olması nedeniyle diyet içindeki doymuş yağların yerini alması önerilir.

Kaynak : İlgili makalelere bu linkten ulaşabilirsiniz.

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.