Fenolik Bileşenler

01-05-2020 20:15
Fenolik Bileşenler

Yapılan araştırmalar, içindeki fenolik bileşenlerin belirli bir oranın üzerinde olan zeytinyağların, kan yağlarının bozulmasını önlediğini ortaya çıkarmıştır.

Amerikan Gıda ve İlaç Ajansı (FDA) ile Avrupa Gıda Güvenliği Ajansı (EFSA) içeriğinde en az 250 mg/kg fenolik bileşen bulunan zeytinyağından günlük olarak 20g tüketmenin kan yağlarının bozulmasını önlediğini onaylamıştır. (EU 432/2012)

Link için tıklayınız.

Kaynak : Molecular&Cellular Oncology , Volume 2, 2015-Issue 4

Naturel Sızma Zeytinyağında (NSZ) bulunan bir fenolik bileşik olan Oleocanthal (OC), NSZ bakımından zengin beslenme yöntemleri ile ilişkili sağlık yararlarına dahil edilmiştir. OC’nin kültürdeki insan kanser hücre hatları üzerindeki etkisi araştırılmış ve serumun yokluğunda tedaviden 30 dakika sonra incelenen tüm kanser hücrelerinde OC’nin kanser hücrelerinin ölümüne neden olduğu tespit edilmiştir. Dönüştürülmemiş hücrelerde ise OC tedavisi, çoğalmalarını baskılamakta, ancak hücre ölümüne neden olmamaktadır. OC, lizozomal zar geçirgenliğine (LMP) sebep olma yoluyla hem birincil nekrotik(çürümeye bağlı) hem de apoptotik (doğal olarak,beklenen) hücre ölümüne neden olmaktadır. OC’nin, lizozomal membran stabilitesi için gerekli proteinler arasındaki etkileşimi dengesizleştiren asit sfingomyelinaz (ASM) aktivitesini engelleyerek LMP’yi desteklediğine dair kanıtlar vardır. Burada sunulan veriler, kanserli olmayan hücrelere kıyasla kırılgan lizozomal zarlara sahip olma eğiliminde olan kanser hücrelerinin lizozomotropik ajanlar tarafından neden olunan hücre ölümüne duyarlı olduğunu göstermektedir. Bu nedenle, lizozomal membran stabilitesini hedeflemek, kansere özgü hücre ölümünün uyarılması için yeni bir yaklaşımı temsil etmektedir.

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.