Kalp Sağlığı ve Polifenol

29-04-2020 12:52
Kalp Sağlığı ve Polifenol

"İlaç Olarak Zeytinyağı: Lipidler ve Lipoproteinler Üzerindeki Etkisi”, Kaliforniya Üniversitesi Davis Zeytin Merkezi (University of California Davis Olive Center) tarafından yayımlanan bir serideki ilk rapor, kronik hastalıkların önlenmesi için yüksek polifenol içeren naturel sızma zeytinyağı (NSZ)nın kullanımı hakkında üç önemli bulgu ortaya koyuyor.

  • Günlük iki yemek kaşığı yüksek polifenol içeren Naturel sızma zeytinyağı alımı, kalp hastalığı riskini azaltabilecek kan lipit profilini iyileştirir.
  • Naturel sızma zeytinyağının sağlığa faydalarını elde etmek için fenolik bileşenler bakımından zengin NSZ’ler seçilmelidir.
  • Her ne kadar gıda etiketleri NSZ fenol içeriğini ve kalitesini listelemese de, en son mevsime en yakın hasat tarihine sahip koyu kaplarda paketlenmiş yüksek kaliteli NSZ’ler seçilmelidir.

Raporun yazarları araştırmacılar Mary Flynn ve Selina Wang, NSZ alımının düşük yoğunluklu lipoproteinlerin (LDL) dolaşım düzeylerini, çok düşük yoğunluklu lipoproteinleri (VLDL) ve yüksek yoğunluklu lipoproteinler (HDL) etkileyip etkilemediğini belirlemek için Ocak 1998’den Aralık 2014’e kadar yapılan insan çalışmalarından elde edilen verileri gözden geçirdi.

Kanda çözülemeyen kolesterol, içerdiği lipitlerin miktarına bağlı olarak LDL, HDL ve VLDL olabilen lipoproteinler adı verilen protein taşıyıcılarına bağlı kan akımı boyunca geçer. LDL vücuttaki hücrelere verdiği yüksek miktarda kolesterol içerir. Hücrelerin normal çalışması için gerekli olmasına rağmen, yüksek konsantrasyonlarda düşük yoğunluklu lipoproteinler arterlerde birikebilir, kalbe kan akışını azaltabilir ve kalp krizi riskini artırabilir. Bu nedenle sağlıklı LDL seviyelerini korumak, kalp sağlığını korumak için esastır.

1970 yılında yayınlanan "Yedi Ülkelerde Kalp Hastalığı Oranları Araştırması”, Akdeniz diyetinin bir parçası olarak, zeytinyağının kalp hastalığı riskini azalttığı ülkelerde ve kalp hastalıklarının görülme sıklığının altını çizen ilk çalışmadır.

Yeni raporda, yazarlar yüksek polifenol içeren NSZ’nın kan kolesterol seviyelerini düşürmedeki faydalarına dair güçlü kanıtlar buldular. İncelemelerine dayanarak, en az altı hafta boyunca her gün 1,5 çorba kaşığı veya 20 gram yüksek polifenol içeren NSZ alımının LDL seviyelerini en az yüzde 10 düşürmede etkili olabileceğini öne sürüyorlar. 300 mg / kg’dan fazla toplam fenolik bileşen içeren seviyeleri ile yüksek kaliteli zeytinyağının kullanılması, LDL seviyelerinin daha kısa sürede düşürülmesinde daha etkili olabilmektedir.

Çalışmalar, yüksek polifenol içeren NSZ’nın bir diğer olumlu etkisinin LDL’nin oksidasyonunu azaltmadaki rolü olduğunu göstermektedir. Arter duvarına doğal LDL kolesterolünden daha fazla zarar verdiğine inanılan okside LDL, doku hasarına neden olur ve aterosklerotik lezyonların gelişimini destekler. 400 mg / kg’dan fazla fenol içeriğine sahip 25 ml yüksek kaliteli NSZ alımı, dört gün kadar kısa bir sürede LDL oksidasyonunu azaltabilir. Bununla birlikte, toplam fenol içeriği 150 mg / kg olan NSZ, LDL oksidasyonunu ancak dört haftadan daha kısa sürede azaltabilmektedir.

Yüksek LDL seviyeleri sağlığa zararlı olsa da, bu lipoproteinler arterlerden LDL kolesterolü çıkardığından, yüksek HDL düzeyleri kalp sağlığına yararlıdır. Raporda, NSZ’nun yaklaşık iki çorba kaşığının sadece dört günde HDL seviyelerini arttırabildiği bulundu. Fenol içeriği daha yüksek olan NSZ, HDL seviyelerinin yükselmesinde fenol içeriği düşük olanlardan daha etkili olmaktadır.

Rapor için incelenen tüm literatür, fenol içeriği yüksek olan NSZ’nın lipit profilini iyileştirdiği ve kalp hastalığı riskini azalttığı sonucuna varmaktadır. En büyük dezavantajı NSZ’nun gıda etiketlerinde fenolik içeriği, çeşitli zeytinlerin yanı sıra, yağı çıkarmak için kullanılan toprak, sulama, iklim, olgunluk ve özütleme yöntemleriyle ilgili bilgi eksikliğidir.

Bir 2010 UC Davis araştırması, ticari olarak temin edilebilir zeytinyağının fenol içeriğinin, 80 mg / kg’dan az, 450 mg / kg’a kadar değişebileceğini tespit etmiştir. En iyi NSZ’na sahip olduğunuzdan emin olmak için, raporun yazarları en son hasat tarihine sahip ve onu ışıktan koruyan bir kapta bulunan naturel sızma zeytinyağı satın almanızı önermektedir.

Kaynak : Yazıda adı geçen rapora bu linkten ulaşabilirsiniz.

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.