Kolesterol ve Polifenol

01-05-2020 20:11
Kolesterol ve Polifenol

Kötü kolestrol olarak bildiğimiz LDL, düşük yoğunluklu lipoprotein’lerdir. Yüksek LDL kalp krizi ve damar tıkanıklığı riskini yükseltir. Yapılan araştırmalar yüksek fenolik bileşenlerine sahip zeytinyağı tüketenlerin kalp krizi ve damar tıkanıklığı risklerinin %12 oranında azaldığnı gösteriyor.

Link için tıklayınız.

Kaynak : American Society for Nutrition , 01 July 2015

Zeytinyağı Polifenolleri Randomize Kontrollü Bir Denemede Erkeklerde LDL Konsantrasyonlarını ve LDL Aterojenitesini Azaltır. Zeytinyağı polifenolleri kardiyovasküler risk faktörleri üzerinde koruyucu etkiler göstermektedir.. Tüketimlerinin oksidatif stres biyobelirteçlerini azalttığı ve lipit profilinin bazı özelliklerini geliştirdiği bilinmektedir. Zeytinyağı polifenollerinin tüketiminin LDL konsantrasyonlarını [apolipoprotein B-100 (apo B-100 konsantrasyonu ve toplam LDL partikül sayısı olarak ölçülmektedir) ve aterojeniklikliğini (küçük LDL partiküllerinin sayısı ve LDL oksidasyon) azalttığı hakkında yapılan klinik testler sonucu :

 

  • Plazma apo B-100 konsantrasyonları ve toplam ve küçük LDL partiküllerinin sayısının, Yüksek Polifenollü Sızma Zeytinyağı müdahalesinin başlangıcından itibaren bazal seviyeden azaldığı saptamıştır.

 

Sonuç olarak bu bulgular ;

  • Polifenol bakımında zengin zeytinyağı tüketiminin sağlıklı genç erkeklerde plazma LDL konsantrasyonlarını ve LDL aterojenitesini azaltttığı,
  • Polifenol bakımından zengin zeytinyağının, moleküler mekanizmalar yoluyla etki ederek kardiyovasküler sağlık yararları sağladığı sonucuna ulaşılmıştır.

 

Bu test çalışması sonuçları www.controlled-trials.com adresinde ISRCTN09220811 olarak tescil edilmiştir.

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.