Oleocanthal

01-05-2020 09:55
Oleocanthal

Yeni bir çalışma, yüksek polifenol içeren zeytinyağında bulunan bir bileşenin kanser hücrelerini öldürebildiğini ortaya çıkardı.

Molecular and Cellular Oncology dergisinde yayınlanan çalışmanın sonuçları bu linkten bulunabilir.

Araştırmacılar, beslenme bilimci Paul Breslin (Rutgers Üniversitesi), biyolog David Foster (Hunter Koleji) ve kimyager Onica LeGendre (Hunter Koleji) bir laboratuar çalışmasında, fenolik bileşenlerden biri olan ve oleocanthal adı verilen bu maddenin, sağlam hücrelere zarar vermeden, kanserli hücrenin bir kısmının kopmasını sağlayarak, enzim salgılatıp kanserli hücrenin ölümüne yol açtığı ortaya çıkarılmıştır. Bu şekilde, kanser hücreleri kendi enzimleri tarafından öldürülür.

"Oleocanthal, yüksek polifenol içeren Naturel Sızma Zeytinyağı (NSZ) içerisinde bulunan bir kimyasalın adıdır.” Diyen Paul Breslin, "Zeytinyağı yapımı sırasında zeytinin hamur haline getirilip preslendiği sırada ortaya çıkar.” demiştir.Breslin, "NSZ’da, üzerinde 6-karbon halka yapısı bulunan ve fenolik olarak bilinen birçok bileşik var” diye ekledi. "Bu bileşikler, serbest radikallerinin oluşmasını engelleyen anti-oksidanlardır ve aynı zamanda anti-enflamatuar olma eğilimindedirler. Oleocanthal’in birçok iltihap tipiyle ilişkili süreçlere müdahale ettiği ve Alzheimer probleminin ve kanser oluşumu ve büyümesini engellediği görülmüştür.”

Araştırmacılar, Oleocanthal’in kanser hücrelerini parçalamaya ve çok hızlı bir şekilde ölmesine neden olduğunu, 16 ila 24 saat yerine 30 dakika içinde, apoptoz olarak bilinen programlanmış hücre ölümünü gerçekleştirdiği tespit ettiler.

Breslin ayrıca, "Oleocanthal’in kanser süreçlerini ve büyüme yollarını etkileyebileceğini gösteren birçok çalışma var. Ayrıca, canlı hayvanlarda Oleocanthal’ın farelerde tümörlerin büzülmesini sağladığı gösterilmiştir ”demektedir.

"Tümörlerin Oleocanthal’ın varlığında farelerde küçülmesinin neden olup olmadığına bakıldığında David Foster ve Onica LeGendre meme, pankreatik ve prostat tümör hücrelerine odaklanmış ve LMP ile öldürülmüş olduklarını, ancak üç çeşit sağlıklı hücreye zarar verilmediğini ”söylüyor Breslin.

Bu çalışma zeytinyağında bulunan bir çok fenolik bileşenin anti-oksidan ve anti-inflamatuar niteliklerini doğrulamaktadır.

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.