Tansiyon ve Polifenol

01-05-2020 14:25
Tansiyon ve Polifenol

Kaliforniya Üniversitesi Davis Zeytin Merkezi tarafından "İlaç Olarak Zeytinyağı” serisindeki ikinci rapor, yüksek tansiyonu düşürmek için yüksek polifenol içeren naturel sızma zeytinyağı(NSZ) tüketimini önermektedir. Mart 2015’te yayınlanan ilk rapor, NSZ’nın kan lipitleri ve lipoproteinler üzerindeki etkisi üzerineydi.

Bu son raporun amacı için, yazarlar Mary Flynn ve Selina Wang, 1998’den Temmuz 2015’e kadar PubMed’de yayımlanan insan araştırmalarına ve zeytinyağı üzerine yapılan çalışmalara ve yüksek tansiyon üzerindeki etkilerine bakmış ve kriterlerine uyan yedi çalışma bulmuşlardır.

2000 yılında yapılan ilk çalışma, altı ay boyunca 23 hipertansif birey tarafından günlük 40 ila 30 gram yüksek polifenol içeren NSZ tüketiminin kan basıncını düşürmede (sistolik ve diastolik) ayçiçeği yağından daha etkili olduğu sonucuna ulaşmıştır. Aslında, katılımcıların yüzde 35’i, altı ay boyunca günlük yüksek polifenol içeren NSZ kullandıktan sonra hipertansif ilaçlarını bırakmayı başarabildi.

Diğer çalışmalar, fenolik içeriği yüksek olan NSZ’nın sistolik veya diyastolik kan basıncını düşürmede ayçiçek yağı, soya fasulyesi yağı veya düşük fenol içerikli rafine zeytinyağı ile karşılaştırıldığında daha etkili olduğunu sonucuna varmıştır.

Yüksek tansiyonu olan genç kadınlarla yapılan başka bir çalışmada, sekiz hafta boyunca yüksek fenolik içerikli NSZ tüketiminin hem sistolik hem de diyastolik kan basıncını düşürmede rafine zeytinyağına göre daha etkili olduğu bulundu. Bu çalışma ayrıca fenol bakımından zengin NSZ’nın kan basıncını düşürmede DASH çalışmasından bildirilenden daha etkili olduğunu bildirdi. DASH (Hipertansiyonu Durdurmak İçin Diyet Yaklaşımları) diyeti, kan basıncını düşürmek için günlük yaklaşık dokuz porsiyon meyve ve sebze tüketimini önermiştir.

Yüksek kan basıncı veya hipertansiyon insidansının özellikle yüksek olduğu ABD’de, kan basıncını ve kandaki LDL kolesterol seviyelerini düşürmede etkili olan DASH diyeti önerilmektedir.

Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezlerine göre, yüksek tansiyon her üç Amerikalıdan birini etkiliyor. Diyet ve yaşam tarzı değişiklikleri yapmak, kalp krizi, felç, kronik kalp yetmezliği ve böbrek hastalığı riski gibi yüksek tansiyondan kaynaklanan komplikasyonların önlenmesinde etkili olabilir.

Bu son raporda, Kaliforniya Üniversitesi Davis Zeytin Merkezi, klinisyenlere, zeytinyağının kan basıncını düşürmedeki etkinliği konusunda bilimsel kanıtlarla desteklenen pratik tavsiyeler vermeyi amaçlamaktadır.

Raporda, günde en az iki yemek kaşığı yüksek polifenol içeren NSZ tüketiminin kan basıncını düşürmede etkili olabileceği belirtilmektedir.

Kaynak : Yazıda adı geçen rapora bu linkten ulaşabilirsiniz.

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.