Tansiyon ve Polifenol - 2
İLAÇ OLARAK ZEYTİNYAĞI :Lipitler ve lipoproteinler üzerine etkisi
Bu rapor, zeytinyağının kan lipitleri (kolesterol ve trigliseritler) ve lipoproteinler (LDL, VLDL ve HDL) üzerindeki etkisini inceleyen çalışmalara odaklanmaktadır. Naturel Sızma Zeytinyağının (NSZ), kronik hastalıklarda klinik risk faktörleri üzerindeki etkisini inceleyen yayınlanmış çalışmaları özetleyen bir dizi rapordan ilkidir. Bu raporlar, klinisyenlere bilime dayalı bilgiler ve hastalara Naturel Sızma Zeytinyağı’nı diyete dahil etmeyi öğretmeyi öğreten pratik tavsiyeler sunar.
- Günde iki yemek kaşığı yüksek polifenol içeren sızma zeytinyağı (EVOO), lipidlerin ve lipoproteinlerin kan seviyelerini artırarak kalp hastalığı riskini azaltabilir
- Fenol içeriği daha yüksek olan Naturel Sızma Zeytinyağı, fenol içeriği düşük olan Naturel Sızma Zeytinyağı’ndan daha fazla sağlık yararı sağlayabilir.
- Kaliteli bir yüksek polifenol içeren Naturel Sızma Zeytinyağı elde etme yöntemleri, son hasat tarihine sahip yağların seçilmesini ve yağı ışıktan koruyan kapların seçilmesini içerir.
Zeytinyağı, Akdeniz Diyetinin önemli bir bileşenidir. Zeytinyağının sağlığa faydaları, 1970’li yıllardan beri Yedi Ülke Uluslararası kalp hastalığı oranları Çalışması’nın yayınlanmasıyla tanınmıştır. Sonuçlar Girit adasındaki erkeklerin Amerikalı erkeklerden daha fazla yağ tükettiklerini, ancak kalp hastalığı oranlarının yüzde 80’den daha düşük olduğunu gösterdi. Yunan erkekleri için diyet yağının ana kaynağı sızma zeytinyağı ve diyet esas olarak bitki kökenliyken, Amerikan erkekleri için temel diyet yağı kaynakları hayvansal ürünlerden geliyordu. Akdeniz Diyeti o zamandan beri bir takım gözlemsel ve girişimsel çalışmalarda daha iyi sağlık ve kardiyovasküler hastalıklar ve bazı kanserler dahil olmak üzere daha düşük kronik hastalık oranları ile ilişkilendirilmiştir. Yüksek polifenol içeren sızma zeytinyağı , tekli doymamış yağ bakımından zengin, sağlık yararları olduğu gösterilen ve geleneksel Akdeniz Diyetinin sağlık yararlarının temel bir bileşeni olan tek besin kaynağıdır. Fenoller, Naturel Sızma Zeytinyağı’nın sağlık yararları için çok önemlidir. Çok az işlemden dolayı, Sızma Zeytinyağı önemli doğal fenolleri tutan tek yağdır, birçok meyve suyuna benzer şekilde işlenir: meyve ezilir ve meyve suyu alınır. Buna karşılık, diğer sınıf yağlar , soya fasulyesi ve kanola gibi ucuz yağlar, endüstriyel bir arıtma işleminden geçtikleri eden içerdikleri fenolik bileşenleri kaybederler.
Fenolikler (bazen fenol de denir) basit fenol ve polifenollerden oluşan genel bir kimyasal bileşik sınıfıdır. Birden fazla fenol ünitesine sahip moleküller polifenoller olarak bilinir, ancak "fenoller” ve "polifenoller” terimleri sıklıkla birbirlerinin yerine kullanılır. Sızma Zeytinyağı fenolikleri, tirosolü içeren en az 30 fenolikten oluşur ve şu fenolik bileşenleri içerir: Tyrosol ve hidroksitirosol; sekoiridoidler, oleouropien ve oleocanthal. Toplam fenol içeriği tipik olarak mg / kg zeytinyağı (ppm) olarak ifade edilir. Genetiğin yanı sıra toprak, sulama, iklim, olgunluk derecesi ve işleme yöntemleri gibi diğer faktörlerin bir zeytinyağının toplam polifenol içeriği üzerinde önemli bir etkisi olabilir. Daha yüksek fenolik içeriği olan Sızma Zeytinyağlar, bazı acılıklar dahil, daha düşük fenolik içeriği olan Sızma Zeytinyağlardan daha güçlü bir tada sahip olabilir.
BULGULAR :
Yüksek fenolik bileşen içeren Sızma Zeytinyağ’lar, LDL’yi düşürebilir. En az altı hafta boyunca günlük en az 1,5 yemek kaşığı (20 gram)Sızma Zeytinyağ kullanımı LDL’yi başlangıçtan itibaren yüzde 10 veya daha fazla azaltabilir. Günde daha fazla Sızma Zeytinyağ tüketmek ve / veya daha yüksek toplam fenol içeriği (> 300 mg / kg) olan Sızma Zeytinyağ tüketmek, daha kısa sürede benzer veya daha fazla LDL azalmasına neden olabilir.
LDL, 1980’lerden bu yana en çok araştırılan lipoprotein olmuştur, çünkü LDL, en yüksek kolesterol içeriğine sahip lipoproteindir. Diyet çalışmalarının çoğu, doymuş yağın LDL seviyeleri üzerindeki etkisine odaklanmıştır. Nispeten az sayıda çalışma Sızma Zeytinyağ’ın LDL seviyeleri üzerindeki etkisini değerlendirmiştir, ancak aşağıda özetlenen çalışmalar yüksek polifenol içeren Sızma Zeytinyağ’ın LDL’nin kan seviyelerini iyileştirebileceğini göstermektedir.
Yemek kaşığı = 13,5 gram veya 12,5 ml Çay kaşığı = 4,5 gram veya 4,2 ml
Hepsi yüksek LDL oranına sahip (ortalama:> 185 mg / dl)50 yaşından büyük, kadın ve erkeklerden oluşan gruplarla üç ayrı deney ve gözlem yapıldı:
- Ortalama yaşları 68 olan 28 katılımcıdan oluşan bir grupla yapılan çalışmada , altı hafta boyunca günde 20 gram yüksek polifenol içeren Sızma Zeytinyağı tüketiminin LDL’de 30 mg / kg LDL azalmasına veya bazal değerlerden yüzde 15 azalmaya neden olmuştur. En az altı hafta boyunca günlük en az 1,5 yemek kaşığı (20 gram) yüksek polifenol içeren Sızma Zeytinyağ kullanımı LDL’yi başlangıçtan itibaren yüzde 10 veya daha fazla azaltabilir. Günde daha fazla Sızma Zeytinyağ tüketmek ve / veya daha yüksek toplam fenol içeriği (> 300 mg / kg) olan bir Sızma Zeytinyağı tüketmek, daha kısa sürede benzer veya daha fazla LDL azalmasına neden olabilir. Ortalama yaşları 58 olan 18 erkek ve kadın grupla yapılan çalışmada , günde 35 ila 50 gram Sızma Zeytinyağı kullanımının , LDL düzeyinde yüzde 8 bir azalmaya yol açtığı saptandı.
- Günde 50 gr Sızma Zeytinyağı kullanımını test eden bir deneyde ise LDL seviyesinin 6 haftalık tüketimden sonra %7 ila %11 arasında azalmaya sebep olmuştur. Marrugat ve diğerleri, üç hafta boyunca her bir yağın 25 ml’sini tüketen 30 İspanyol erkeğe, farklı fenol içerikli üç yağ verdi. İki yağ, erkeklerin LDL seviyelerinde bir fark yaratmazken, fenol içeriği 150 mg / kg olan EVOO, LDL oksidasyonunu azaltan tek yağdı. Yüksek toplam fenolik içeriği (> 400 mg / kg) içeren bir Sızma Zeytinyağ günde iki çorba kaşığı (25 ml) tüketmek, LDL oksidasyonunu dört gün kadar kısa bir sürede azaltabilir. Toplam fenolik içeriği en az 150 mg / kg olan bir naturel Sızma Zeytinyağı günde iki çorba kaşığı, LDL oksidasyonunu dört haftadan daha kısa sürede azaltabilir. Her bir yağın üç haftasında günde 25 ml’de farklı fenolik içerik seviyelerine sahip zeytin yağlarını karşılaştıran bir EUROLIVE çalışması, artan fenol içeriği ile LDL oksidasyonunda lineer bir düşüş gösterdi ancak sonuçlar sadece 336 mg / kg (22) olan zeytinyağı için istatistiksel olarak anlamlıydı.
- Rafine zeytinyağı olarak nitelendirilebilecek olan zeytinyağlarını, toplam fenol içeriği yüksek (366 mg / kg) olan zeytinyağına, 25 ml / gün ‘de üç hafta, 30 mg / gün, sekiz hafta boyunca 564 mg / kg olan zeytinyağına karşılaştıran bir başka çalışma (23), düşük fenol içerikli zeytinyağına kıyasla daha yüksek fenol içerikli NSZ tüketiminden sonra LDL oksidasyonunda önemli bir düşüş göstermiştir.
Yüksek fenol içeriğine sahip sızma zeytinyağı ayrıca LDL oksidasyonunu hızla azaltabilir. Girit adasında yapılan bir çalışmada, değişen miktarlarda toplam fenol içeren zeytinyağlardan sadece dört gün için günde 25 ml tüketen 12 gen erkekte (ortalama yaş: 21 yıl), fenolik bileşen içeriğinin 486 mg/kg olan zeytinyağının LDL oksidasyonunu azalttığı saptanmıştır.
Kaynak : Yazıda adı geçen rapora bu linkten ulaşabilirsiniz.